Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers in Nederland recht op 9 weken (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof.
Hoe hoog is het ouderschapsverlof?
Ouders krijgen van 2 augustus voor 9 weken ouderschapsverlof een uitkering van het UWV. De uitkering is 70% van hun dagloon, rekening houdend met het maximum dagloon van 232,90 euro (2022).
De werkgever kan ervoor kiezen dit aan te vullen. Indien er een CAO van toepassing is, raadpleeg deze dan om te kijken of er collectieve afspraken gemaakt zijn binnen de branche over het aanvullen van de uitkering.
Voorwaarden
- Het verlof dient volledig opgenomen te worden in het eerste levensjaar van het kind.
- Als beiden ouders werken, hebben beide ouders recht op betaald ouderschapsverlof
- Werkgevers kunnen bij het UWV een aanvraag indienen voor de werknemers die betaald ouderschapsverlof opnemen.
- Als u de uitkering in 1 keer wilt ontvangen, doet u een aanvraag nadat uw werknemer het hele verlof heeft opgenomen. Deze aanvraag is ook meteen het betaalverzoek voor de hele uitkering.
- Als u de uitkering in delen wilt ontvangen, dan doet u een aanvraag met het eerste betaalverzoek nadat uw werknemer een deel van het verlof heeft opgenomen. Hierna kunt u nog maximaal 2 betaalverzoeken indienen. Denk eraan dat u het tweede en derde verzoek pas kunt indienen nadat de aanvraag van het eerste betaalverzoek is goedgekeurd.
Betaald ouderschapsverlof voor kinderen geboren vóór 2 augustus 2022
Het ouderschapsverlof geldt ook voor ouders die vóór de invoering van de wet een kind hebben gekregen. Het kind moet op 2 augustus 2022 jonger dan 1 jaar zijn. Ook moeten ouders op dat moment werknemer zijn, en niet al 26x de wekelijkse arbeidsduur aan onbetaald ouderschapsverlof hebben opgenomen.
Ook in deze situatie geldt dat alleen betaald ouderschapsverlof opgenomen kan worden in het eerste levensjaar.
Werknemer wordt ziek
Het betaald ouderschapsverlof loopt in deze situatie gewoon door.
U en uw werknemer kunnen wel afspreken om het ouderschapsverlof op een ander moment verder op te nemen. U hoeft de wijziging in de opname van het verlof niet door te geven aan UWV.
Volledig ziek:
Als uw werknemer volledige ziek is dan kan deze geen betaald ouderschapsverlof opnemen. Het verlof kan namelijk pas ingaan als de werknemer weer (gedeeltelijk) kan werken. Bij ziekte blijft u het loon van uw werknemer doorbetalen.
Gedeeltelijk aan het werk:
U kunt een uitkering betaald ouderschapsverlof aanvragen als uw werknemer gedeeltelijk gaat werken tijdens de ziekte. Uw werknemer moet dan wel binnen 1 jaar na de geboorte van het kind weer gaan werken en het betaald ouderschapsverlof opnemen. Of binnen 1 jaar na opname van het kind in het gezin bij adoptie of pleegzorg. U kunt alleen een uitkering betaald ouderschapsverlof aanvragen voor de dagen of uren dat uw werknemer niet ziek is.
In- en uitdienst bij betaald ouderschapsverlof:
Een werknemer mag het aantal weken betaald ouderschapsverlof waar hij nog recht op heeft meenemen naar zijn nieuwe werkgever.
Uitdienst:
De rest van het verlof neemt uw werknemer op bij een nieuwe werkgever. Uw werknemer overlegt en regelt dit zelf met de nieuwe werkgever. UWV betaalt de uitkering dan rechtstreeks aan de werknemer.
Als uw werknemer daarom vraagt bent u verplicht een verklaring af te geven waaruit blijkt op hoeveel weken betaald en onbetaald ouderschapsverlof uw werknemer nog recht heeft.
Indienst:
Nadat uw nieuwe werknemer (een gedeelte van) het overgebleven verlof bij u heeft opgenomen dient u voor dit vervolgverlof een betaalverzoek in. U hoeft geen aanvraag voor het verlof te doen.
Voor meer informatie neem dan contact op met WePayroll via 040-8421635 of support@wepayroll. Wij helpen je graag!
Bron: Rijksoverheid en Uwv.nl
#WeLoveYourPayroll